To już drugi przepis na blogu na bułeczki do hamburgerów. Są równie pyszne, miękkie i puszyste w środku. Tym razem zrobione zostały z maślanego ciasta drożdżowego brioche. Przepis na bułeczki znalazłam tutaj. Z podanego przepisu wyszło mi 28 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić. Bułeczki idealne są do burgerów lub jako pieczywo na śniadanie 🙂
Bułeczki do hamburgerów (przepis II)
Drukuj przepisSkładniki
- -500 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- -50 g świeżych drożdży
- -700 g mąki pszennej, np. tortowej
- -2 łyżki cukru
- -1,5 łyżeczki soli
- -6 żółtek (w temperaturze pokojowej)
- -200 g masła, bardzo miękkiego
- Dodatkowo:
- -żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
- -sezam do posypania bułeczek
Przygotowanie
Do miski dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do spienienia drożdży. W między czasie mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka oraz resztę mleka. Wyrobić mieszadłem miksera przez 5 minut następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na około 27 części (około 50 g ciasta na 1 bułeczkę) i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).
Po wyrośnięciu wierzch bułeczek delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty do czasu aż lekko się zrumienią. Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić.
Z podanego przepisu wyjdzie wam około 27 niedużych bułeczek. Można zrobić je z połowy porcji lub tak jak ja z całości i po przestudzeniu po prostu część zamrozić.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
24 października 2014 at 05:25Skorzystam bardzo chętnie z przepisu i zrobię takie fajne danie :-):-):-)
Marta
24 października 2014 at 12:18Jestem pewna że ci posmakują 🙂
ma
3 lutego 2018 at 15:07nie wiem co to jest za przepis ale mało mąki zrobiłem z wytycznych razy dwa i musiałem dosypać mąki i to duużo !