Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy pewność co zjadamy, a więc nie musimy się martwić co jest w środku i z czego to powstało 🙂 Jako dodatek super się tutaj sprawdza karmelizowana cebulka, która smakuje przepysznie.
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na bułki do hamburgerów to polecam skorzystać z tego przepisu. Wychodzą bardzo miękkie i puszyste. Przygotowując je z większej porcji możemy zaraz po upieczeniu zamrozić je i wykorzystać do przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie 🙂
Polecam zrobić dla waszych facetów, jestem przekonana że będą zachwyceni tak jak mój 😀
Smacznego 🙂
Burgery wołowe
Drukuj przepisSkładniki
- -4-6 bułek do hamburgerów, (przepis tutaj)
- -500 g mięsa wołowego (polecam antrykot)
- -sól, pieprz
- -łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon
- -łyżeczka kolendry
- -łyżka pietruszki
- Karmelizowana cebula:
- -3 czerwone cebule
- -łyżka masła
- -2 łyżki brązowego cukru
- -3-4 łyżki octu balsamicznego
- -sól, pieprz
- Sos do burgerów:
- -3 łyżki majonezu
- -3 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny)
- -łyżeczka ostrej musztardy
- -1 ząbek czosnku
- -pół cebuli
- -3 ogórki konserwowe
- -sól, pieprz
- -łyżeczka octu winnego
- -szczypta cukru
- Dodatkowo:
- -sałata
- -pomidor
- -ser cheddar
- -ogórki konserwowe
Przygotowanie
Sos do burgerów:
W miseczce mieszamy majonez, jogurt, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę posiekaną w drobną kostkę, ocet winny, ogórki starte na tarce oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
Karmelizowana cebula:
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół plasterki. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i cebulę. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut. W trakcie duszenia możemy dodać trochę wody aby cebula się nie przypiekała. Gdy wystarczająco zmięknie, dodajemy cukier a po chwili ocet balsamiczny. Smażmy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Burgery:
Mięso mielimy w maszynce, dodajemy pieprz, musztardę, roztartą w moździerzu kolendrę i posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy, formujemy 4-6 płaskich kotletów (muszą być nieco większej niż średnica bułki, ponieważ podczas smażenia się skurczą).
Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Polewamy niewielką ilością oleju. Burgery smażymy z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec smażenia kotlety posypujemy solą i układamy na wierzchu po plasterku sera. Odkładamy na talerz.
Przekrojone bułki podpiekamy na patelni aby się lekko zrumieniły.
Spód każdej bułki smarujemy niewielką ilością sosu, na niej układamy liść sałaty, burgera z serem, plasterek pomidora, ogórka i karmelizowaną cebulkę. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
domowacukierniaewy.blox.pl
17 marca 2016 at 22:22Obłędne ;))
Amelia
18 marca 2016 at 08:59Super! A to, że podałaś przepis na bułki to w ogóle obłęd 🙂 Dziękuję Ci, bo swoje burgery robiłam wiele razy, ale muszę przyznać ze wstydem, że bułki zawsze kupowałam 🙁 Ale teraz to się zmieni! :):)
Pozdrawiam!
Megly
18 marca 2016 at 09:37Też uwielbiam robić burgery w domu. Jest z tym troszkę zabawy, ale za to takie domowe są najlepsze na świecie, no i jest ten plus, że możemy dowolnie komponować najbliższe naszym gustom dodatki. Twoje burgery nie dość, że na pewno są absolutnie smaczne to jeszcze mają obłędny wygląd, jak z najlepszej burgerowni 😀 Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia 🙂
Marta
22 marca 2016 at 22:32Dziękuję kochana . Masz rację, domowe burgery smakują najlepiej 🙂 Pozdrawiam
burger wołowy road american restaurant
6 lutego 2018 at 10:53Cześć! Kiedys burgery robiłam w domu bardzo często. Minimum raz na tydzień. Dlaczego? Nie wiem. Teraz nie mam za bardzo na to czasu, robię je tylko pracy, ale dziś mnie tknęło coś i zrobiłam w domu – ale – wg Twojego przepisu Marta – dla sprawdzenia. Dodałam 1 ząbek czosnku więcej i trochę więcej pietruszki. Reszta wg przepisu. Wg mnie jest OK. dziękuję