Chleby/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Chleb pszenno – orkiszowy okrągły

Bardzo smaczny i szybki chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Z chrupiącą skórką i lekkim miąższem. Polecam

 

Chleb pszenno - orkiszowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -100 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam firmy Eko Hillar
  • -350 g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • -1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (310 ml)
  • -20 g świeżych drożdży
  • -1 płaska łyżeczka cukru
  • -1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Do małej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól. Dodajemy rozczyn z drożdży i wodę, wyrabiamy łyżką lub dłońmi. Ciasto z początku powinno być dość lepkie.

Zagniatamy ciasto i wyrabiamy około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy bochenek, składając ciasto do środka i zalepiając końce.

Uformowany bochenek przekładamy do wysypanego mąką koszyka lub foremki (ja użyłam naczynia żaroodpornego, które wyłożyłam ściereczką i posypałam mąką) i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę lub rozgrzany kamień i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy około 30 minut lub do uzyskania skórki o odpowiednim stopniu wypieczenia.

Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu. Studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    30 czerwca 2015 at 14:51

    Wspaniały chlebuś zrobiłaś 🙂

    • Reply
      Marta
      1 lipca 2015 at 09:42

      Dzięki, chleb wyszedł przepyszny 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.