Ciasto Jamajka
robiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie ma go jeszcze na blogu 🙂 Ciasto jest pyszne – delikatne, nie za słodkie, rozpływa się w ustach. Kostka takiego ciasta doskonale nada się jako deser do kawy i herbaty, dla nas i dla waszych gości. Jedyne o czym musicie pamiętać to to, aby przy zakupach bananów wybierać te najbardziej dojrzałe, żółte, ale nie czarne. Najlepiej jak najdłuższe i jak najprostsze. To tyle 🙂
Ciasto Jamajka
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1 szklanki mąki pszennej tortowej
- -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -2 czubate łyżki kakao
- -4 łyżki wody
- -2 łyżki oleju
- Masa śmietanowa:
- -500 g mascarpone
- -500 ml kremówki
- -3-4 pełne łyżki cukru pudru
- Poncz:
- -2 łyżki soku z cytryny
- -8-9 łyżek wody
- -1 łyżka cukru
- Dodatkowo:
- -2 galaretki cytrynowe
- -3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- -około 5-6 jak najdłuższych i najprostszych bananów
- -sok z 1 cytryny
- -50-60 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wymiary blachy około 24 x 35 cm.
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę i olej, jeszcze chwilę miksujemy, do połączenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, spód ponownie umieszczamy w formie i ponczujemy. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Galaretka z bananami:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do momentu, gdy galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję i zacznie tężeć, obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty.
Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.
Masa śmietanowa:
Do miski miksera przelewamy mocno schłodzoną śmietankę, ubijamy ją do powstania gęstego kremu, pod koniec dodajemy mascarpone oraz przesiany cukier puder. Ubijamy jeszcze chwilę.
Wykonanie:
3/4 masy wykładamy na stężałą galaretkę z bananami. Wyrównujemy, układamy drugi biszkopt, delikatnie ponczujemy i delikatnie dociskamy. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki, do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
2 komentarze
piegusek
3 listopada 2016 at 19:39baaardzo apetyczne ciacho
Megly
4 listopada 2016 at 09:03Nie znałam przepisu. Uwielbiam ciasta z bananami. Świetna propozycja i prezentuje się pięknie. Bardzo apetycznie. Idealnie ozdobi stół i sprawi, że będziemy czuli rozkosz dla podniebienia. Pozdrawiam serdecznie! 🙂