Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam 🙂
Ciasto jogurtowe z śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej tortowej
- -2 łyżeczki sody oczyszczonej
- -160 ml oleju słonecznikowego
- -szklanka cukru
- -1 duże jajko
- -sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- -600 g jogurtu greckiego
- -600 - 700 g dowolnych owoców, u mnie śliwki przekrojone na pół
Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać i odłożyć.
W dużej misce mieszamy olej, cukier, jajko oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt i mieszamy.
Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Prostokątną blachę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji Śliwka robaczywka
6 komentarzy
filizanka-smakow
8 września 2014 at 15:35najlepsze ciasto pod słońcem !!!
zapraszam: http://www.filizanka-smakow.blogspot.com
Marta
8 września 2014 at 22:20Zgadzam się, ciasto jest najlepsze 🙂
Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂
Marzena
8 września 2014 at 20:22Bardzo lubię takie ciasta. Szybko się je robi i są pyszne 🙂
Marta
8 września 2014 at 22:26Ja również 🙂 Ciasto zrobione bardzo szybko i w takim samym tempie znikło 🙂
gin
10 września 2014 at 01:08Mmm, wygląda na cudownie mięciutkie 🙂
Marta
15 września 2014 at 23:23Jest bardzo mięciutkie i puszyste 🙂