Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą z serka śmietankowego z miodem. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne w środku. Jednym słowem smakuje przepysznie. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu 🙂 Przepis na ciasto pochodzi od Ewy Wachowicz.
Ciasto marchewkowe
Drukuj przepisSkładniki
- -4 jajka
- -1 szklanka cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -pół łyżeczki sody
- -1,5 szklanki mąki pszennej
- -1 szklanka oleju
- -1 łyżeczka przyprawy do piernika
- -1 łyżeczka cynamonu
- -pół łyżeczki soli
- -1,5 szklanki startej marchewki
- -1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (100 g)
- Polewa:
- -100 g kremowego słonego serka śmietankowego
- -łyżka masła
- -4 łyżki miodu
Przygotowanie
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st.C.
Polewa:
Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Mk
30 września 2017 at 16:36Jaki to ma być serek? Może Pani pisać przykładowa nazwę?
Marta
3 października 2017 at 21:09Np. serek śmietankowy z Piątnicy.