Ciasta

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i polewą z serka śmietankowego z miodem. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne w środku. Jednym słowem smakuje przepysznie. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu 🙂 Przepis na ciasto pochodzi od Ewy Wachowicz.

Ciasto marchewkowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -4 jajka
  • -1 szklanka cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -pół łyżeczki sody
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -1 szklanka oleju
  • -1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • -1 łyżeczka cynamonu
  • -pół łyżeczki soli
  • -1,5 szklanki startej marchewki
  • -1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (100 g)
  • Polewa:
  • -100 g kremowego słonego serka śmietankowego
  • -łyżka masła
  • -4 łyżki miodu

Przygotowanie

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane orzechy, wymieszać.

Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st.C.

Polewa:

Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Mk
    30 września 2017 at 16:36

    Jaki to ma być serek? Może Pani pisać przykładowa nazwę?

    • Reply
      Marta
      3 października 2017 at 21:09

      Np. serek śmietankowy z Piątnicy.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters