Desery

Deser truskawkowy z mascarpone

Deser truskawkowy z mascarpone to połączenie skruszonych herbatników z sosem truskawkowym i śmietaną z mascarpone. Bardzo szybki w wykonaniu. Można go przygotować w sezonie ze świeżych truskawek jak i z mrożonych w porze zimowej.

deser

Deser z truskawkami i mascarpone

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -biszkopty lub herbatniki, drobno pokruszone
  • -serek mascarpone (250 g)
  • -300 ml śmietany 30 %
  • -1 łyżka cukru pudru
  • Sos truskawkowy:
  • -600 g truskawek
  • -3 łyżki soku z cytryny
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -cukier wg uznania (zależy od słodkości truskawek)

Przygotowanie

Sos truskawkowy:

Truskawki wkładamy do niedużego garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotowujemy, studzimy.

Pokruszone ciastka wsypujemy na dno pucharków.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i mieszamy.

Na ciastka układamy na przemian sos truskawkowy i śmietanę z mascarpone.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    BETINA
    13 października 2014 at 18:00

    Ale cudo???..a jak musi smakować !!!!!!
    http://bit.ly/pakietmedyczny

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.