Deser truskawkowy z mascarpone to połączenie skruszonych herbatników z sosem truskawkowym i śmietaną z mascarpone. Bardzo szybki w wykonaniu. Można go przygotować w sezonie ze świeżych truskawek jak i z mrożonych w porze zimowej.
Deser z truskawkami i mascarpone
Drukuj przepisSkładniki
- -biszkopty lub herbatniki, drobno pokruszone
- -serek mascarpone (250 g)
- -300 ml śmietany 30 %
- -1 łyżka cukru pudru
- Sos truskawkowy:
- -600 g truskawek
- -3 łyżki soku z cytryny
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -cukier wg uznania (zależy od słodkości truskawek)
Przygotowanie
Sos truskawkowy:
Truskawki wkładamy do niedużego garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotowujemy, studzimy.
Pokruszone ciastka wsypujemy na dno pucharków.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i mieszamy.
Na ciastka układamy na przemian sos truskawkowy i śmietanę z mascarpone.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
BETINA
13 października 2014 at 18:00Ale cudo???..a jak musi smakować !!!!!!
http://bit.ly/pakietmedyczny