Lubcie kisiel? Ja bardzo, najlepiej smakuje mi taki domowy, z dużą ilością owoców 🙂 Co roku mrożę owoce by w okresie jesienno – zimowym móc cieszyć się ich smakiem 🙂 Przygotowuję go często dla mojej córci, która bardzo za nim przepada 🙂
Domowy kisiel
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g mrożonych owoców (ja dałam po garści malin, truskawek, jagód, borówek i czerwonej porzeczki)
- -1,5 szklanki wody
- -2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- -2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Całość miksujemy blenderem. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z połową szklanki wody. Dodajemy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Jeszcze ciepły przelewamy do miseczek.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
22 listopada 2014 at 15:12Ja poproszę, bardzo lubię i czasami robię 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
23 listopada 2014 at 00:50Domowy kisiel to coś co zawsze zajadam ze smakiem 🙂