Pyszne bułeczki z białym serem. Są puszyste, lekkie i mega smaczne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy, dla dzieci jak i dorosłych. Polecam 🙂
Drożdżowe paluchy z serem
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g mąki pszennej
- -25 g drożdży
- -150 ml mleka
- -30 g cukru
- -1 opakowanie cukru waniliowego
- -40 g masła
- -2 żółtka
- -szczypta soli
- Masa serowa:
- -250 g twarogu
- -70 g cukru pudru
- -1 cukier waniliowy
- -1 żółtko
- -łyżeczka soku z cytryny
- -skórka otarta z połowy cytryny
- Dodatkowo:
- -cukier puder do posypadania
Przygotowanie
W misce umieszczamy drożdże, dodajemy cukier i cukier waniliowy, Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do spienianie się drożdży. W między czasie rozpuszczamy masło. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, żółtka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Masa serowa:
W misce ugniatamy widelcem twaróg . Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtko, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na połowię ciasta rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową ciasta. Delikatnie przyciskamy. Nowo powstały prostokąt tniemy od krótszego boku na paski (mi wyszło 8). Każdy z nich skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki ostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
27 października 2014 at 09:17Ale ja lubię takie buły. A tu jeszcze domowe, mniam. Zabieram przepis i jedną bułę do kawki 🙂
Marta
28 października 2014 at 10:40Proszę, częstuj się 🙂 Są doskonałe 🙂
Kuchnia Czarów
27 października 2014 at 20:44takie paluchy zostały chyba stworzony właśnie dla mnie 😉 do tego mój TŻ nie znosi białego sera więc nie musiałabym się martwić, że ktoś mi je zje! 🙂
pozdrawiam
Marta
28 października 2014 at 10:42Polecam zrobić. Są pyszne, najlepiej smakują zaraz po upieczeniu 🙂
Beata
28 października 2014 at 20:43Cudny przepis, niebawem go wypróbuję?.
gin
28 października 2014 at 23:25Mmm, fantastyczne 🙂
Ania
4 listopada 2019 at 12:25Boziu ale to musi być smaczne 🙂