Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci 🙂 Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki.
Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi
Drukuj przepisSkładniki
- -21 g świeżych drożdży
- -szczypta cukru
- -650 ml ciepłej wody
- -850 g mąki pszennej (typ 550)
- -140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- -1 łyżka soli
- -50 ml oliwy
- -200 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- -50 g oliwek bez pestek (dałam czarne)
- -1 łyżka suszonych ziół (u mnie tymianek)
- -kilka gałązek świeżych ziół (ewentualnie, ja nie dodawałam)
- -1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie
Odmierzyć 650 ml zimnej wody. Trochę wody wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać szczyptę cukru i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać pozostałą wodę, dodać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wyrobić, ręcznie lub za pomocą miksera, gładkie ciasto. Dodać sól, jeszcze raz krotko wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 45 min. do wyrośnięcia.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować ją lekko oliwą. Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na blachę, rozpłaszczyć. Na cieście ułożyć pomidorki koktajlowe i oliwki, posypać suszonymi ziołami. Odstawić na kolejne 45 minut aby ciasto podrosło.
Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C. Wyrośnięte ciasto skropić oliwą, ułożyć na nim świeże zioła i posypać solą morska. Wstawić focaccie do piekarnika, zmniejszyć temp. na 225°C i piec przez ok. 20 min. (ja piekłam 25 minut) Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Pokroić na kwadraty.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2014
5 komentarzy
Klaudia
16 sierpnia 2014 at 18:33Piękne zdjęcia! Focaccia wygląda smakowicie 🙂
Marta
17 sierpnia 2014 at 02:31Dziękuje 🙂 Polecam zrobić u siebie w domu 🙂
mopswkuchni
16 sierpnia 2014 at 18:48Robiłam kiedyś właśnie taką z pomidorkami i oliwkami. Pychotka! Ten przepis też możesz dodać do akcji 😉 Pozdrawiam
Marta
17 sierpnia 2014 at 02:29Z pomidorkami i oliwkami smakuje mi najbardziej:) Przepis również dodany 🙂
marcela
18 sierpnia 2014 at 06:49omniam! robiłam kiedyś z samymi oliwkami i cebulą…. najpysznieejszy ,,chleb” jaki miałam okazję jeść!