Śniadania i kolacje

Granola – czyli domowe musli

Granola to domowa mieszanka bakalii. Podstawą są płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością bakalii. Idealna na śniadanie z dodatkiem jogurtu lub mleka. Robię ją bardzo często bo smakuje naprawdę bardzo znakomicie. Zachęcam do zrobienia.

Granola - czyli domowe musliGranola - czyli domowe musliGranola - czyli domowe musli

Granola- czyli domowe muesli

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -3 szklanki płatków owsianych górskich
  • -2 łyżeczki cukru waniliowego
  • -2 łyżeczki cynamonu
  • -3 łyżki brązowego cukru
  • -pół szklanki orzechów laskowych bez skórki
  • -pół szklanki orzechów włoskich
  • -pół szklanki migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe)
  • -2 łyżki masła
  • -pół szklanki miodu
  • -garść suszonych żurawin
  • -garść suszonych moreli
  • -garść rodzynek

Przygotowanie

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy na nią płatki owsiane, posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i brązowym. Dodajemy masło, lekko posiekane orzechy i migdały. Polewamy wszystko miodem i dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (podczas pieczenia należy kilka razy przemieszać składniki). Na samym końcu (po upieczeniu) dodajemy suszone owoce (morele należy wcześniej drobno posiekać). Odstawiamy do ostygnięcia.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Monika
    6 listopada 2015 at 19:36

    Mniam…pycha…aż brak słów:)
    Tak zdrowo i smacznie, że buzia śmieje się sama, a żołądek woła o więcej 🙂 dziękuję za fantastyczny przepis 🙂
    A ten zapach…..poezja 🙂

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:16

      Bardzo proszę i cieszę się, że przepis zasmakował 🙂

  • Reply
    Magdalena
    26 września 2016 at 09:00

    Dzień dobry, płatki wyglądają pysznie, ale mam pytanie: w jakim celu musli się praży w piekarniku i czy jest to niezbędny element podczas ich przygotowywania

    • Reply
      Marta
      26 września 2016 at 14:53

      Granola to pieczone w piekarniku płatki z bakaliami. Dzięki pieczeniu musli jest chrupkie. Jeżeli nie będzie pieczone będzie smakować jak zwyczajne płatki.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters