Granola to domowa mieszanka bakalii. Podstawą są płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością bakalii. Idealna na śniadanie z dodatkiem jogurtu lub mleka. Robię ją bardzo często bo smakuje naprawdę bardzo znakomicie. Zachęcam do zrobienia.
Granola- czyli domowe muesli
Drukuj przepisSkładniki
- -3 szklanki płatków owsianych górskich
- -2 łyżeczki cukru waniliowego
- -2 łyżeczki cynamonu
- -3 łyżki brązowego cukru
- -pół szklanki orzechów laskowych bez skórki
- -pół szklanki orzechów włoskich
- -pół szklanki migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe)
- -2 łyżki masła
- -pół szklanki miodu
- -garść suszonych żurawin
- -garść suszonych moreli
- -garść rodzynek
Przygotowanie
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy na nią płatki owsiane, posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym i brązowym. Dodajemy masło, lekko posiekane orzechy i migdały. Polewamy wszystko miodem i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (podczas pieczenia należy kilka razy przemieszać składniki). Na samym końcu (po upieczeniu) dodajemy suszone owoce (morele należy wcześniej drobno posiekać). Odstawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Monika
6 listopada 2015 at 19:36Mniam…pycha…aż brak słów:)
Tak zdrowo i smacznie, że buzia śmieje się sama, a żołądek woła o więcej 🙂 dziękuję za fantastyczny przepis 🙂
A ten zapach…..poezja 🙂
Marta
9 listopada 2015 at 23:16Bardzo proszę i cieszę się, że przepis zasmakował 🙂
Magdalena
26 września 2016 at 09:00Dzień dobry, płatki wyglądają pysznie, ale mam pytanie: w jakim celu musli się praży w piekarniku i czy jest to niezbędny element podczas ich przygotowywania
Marta
26 września 2016 at 14:53Granola to pieczone w piekarniku płatki z bakaliami. Dzięki pieczeniu musli jest chrupkie. Jeżeli nie będzie pieczone będzie smakować jak zwyczajne płatki.
elizaczek
22 maja 2020 at 10:10Zrobilam… W życiu nie kupię musli i granoli w sklepie 😀
Justyna
4 stycznia 2021 at 16:50Po 15 minutach było spalone i do wywalenia. Nie polecam piec tak długo
Jadzia
20 stycznia 2023 at 10:39Piec max 10-15 minut, u mnie po 20 minutach musli jest mocno poprzypalane pomimo częstego mieszania.
Marysia
16 maja 2023 at 16:09Ale super! Muszę to zrobić, bo takie pyszności nie mogą mi przejść koło nosa dziękuję za ten przepis ❤️