Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia.
Jabłka w karmelu do słoików
Drukuj przepisSkładniki
- - 3 kg twardych jabłek
- - 1 kg cukru
- - cytryna
- - 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę około 1,5 cm. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin lub na całą noc aby puściły sok.
Po tym czasie jabłka mocno odcedzić a powstały płyn zlać do szerokiego rondla. Gotować go bez przykrycia aż płyn odparuje do około 1/3 objętości. Powstanie syrop w kolorze miodowym. * Jabłka przełożyć do dużego garnka i zagotować krótko, tylko do momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać skórkę oraz sok z 1 cytryny, cynamon i wymieszać.
Jabłka nakładać do słoików, zostawiając centymetr lub dwa wolnego miejsca i zalać gorącym syropem. Mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)
*Trzeba pamiętać, że każda odmiana ma inną zawartość soku i trzeba redukować tyle aby wystarczyło na zalanie wszystkich słoików. Mi pozostało około 1,5 szklanki soku.
7 komentarzy
filizanka-smakow
19 września 2014 at 12:38Najbliższemu weekendowy chyba towarzyszyć będzie hasło „przetwory” :D:D:D
Marta
19 września 2014 at 14:34Nie ma to jak w środku zimy otworzyć pyszny słoiczek ulubionych przetworów.
Niebawem ukażą się jeszcze inne przepisy:)
Marzena
19 września 2014 at 20:03Takich jabłek jeszcze nie znałam, wyglądają super 🙂 może jeszcze się skuszę i zrobię 🙂 dziękuje za tak wspaniały przepis 🙂
Marta
26 września 2014 at 00:05Smakują super 🙂 Jeśli masz możliwość to zrób koniecznie 🙂
Małgoś
15 października 2014 at 06:25Mam pytanko.Czy te jabłka włoźyć do syropu czy zagotować w drugim garnku?.
Marta
15 października 2014 at 06:38Jabłka trzeba przełożyć do drugiego garnka i dopiero zagotować 😉
lidka
29 września 2016 at 15:15Znam ten przepis ze strony WŻ, ale tam jest podane, aby jabłka dwa razy gotować, a Ty robisz to tylko raz????