Przetwory

Ogórki z kurkumą

Robicie przetwory z ogórków? Ja już zbliżam się ku końcowi tegorocznych słoikowych wariacji ogórkowych. W tamtym roku nie zdążyłam opublikować przepisów na moje sprawdzone weki z ogórków. Jednak dzisiaj chciałabym się z wami podzielić kilkoma recepturami 🙂 Jedną z ich są moje ulubione ogórki z kurkumą, które uwielbiam. Smakują świetnie jako dodatek do obiadu, na grilla, do sałatek lub na kanapki. Robiłam je już w ubiegłym roku i wszystkim bardzo posmakowały. Przepis znalazłam tutaj.

ogorki_curry
ogorki_curry2

Ogórki z kurkumą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Zalewa
  • -3 szklanki wody
  • -2,5 szklanki cukru
  • -1 szklanki octu
  • -1 łyżka soli
  • -1 łyżka kurkumy

Przygotowanie

Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki - ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    13 sierpnia 2015 at 12:04

    Z kurkumą jeszcze nigdy nie jadłam 🙂 pewnie są pyszne 🙂

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:10

      Polecam, to nasze ulubione 🙂

  • Reply
    wedelka
    13 sierpnia 2015 at 14:23

    Z kurkumą robię sałatkę z cukinii. Jest pyszna, więc domyślam się, że ogórki też takie są 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    13 sierpnia 2015 at 18:04

    W tym roku takich nie robiłam, ale są przepyszne

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    14 sierpnia 2015 at 08:49

    Będzie się czym zajadać zimą 🙂

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:09

      Oj będzie bo w tym roku zrobiłam ją z podwójnej porcji 🙂

  • Reply
    Benek
    2 sierpnia 2016 at 14:40

    nie będą za kwaśne wydaje mi się że dużo octu

    • Reply
      Marta
      2 sierpnia 2016 at 21:06

      nie będą za kwaśne

    Zostaw komentarz