Babeczki i muffinki/ Desery

Muffinki orzechowe

Zapraszam na muffiny mega orzechowe. Są pyszne i świetnie się prezentują, dodatkowo posypka z pokruszonych orzechów pasuje idealnie. Polecam na kinder party albo do niedzielnej kawki 🙂

Muffinki orzechowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -1,5 szklanki mąki z orzechów arachidowych
  • -1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -0,5 szklanki cukru
  • -2 jajka
  • -1/3 szklanki oleju
  • -2/3 szklanki maślanki
  • Dodatkowo:
  • -masło z orzechów arachidowych
  • -orzeszki ziemne (niesolone)

Przygotowanie

W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajka , olej i maślankę. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzone babeczki smarujemy masłem orzechowym i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    16 sierpnia 2015 at 16:47

    Wspaniałe muffinki Martuś, pysznie wyglądają 🙂

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:09

      Dzięki Marzenko 🙂

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    16 sierpnia 2015 at 17:49

    Bardzo lubię muffinki orzechowe. Pięknie się prezentują, śliczne zdjęcia 🙂

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:09

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    17 sierpnia 2015 at 09:01

    Pyszne babeczki, aż chciałoby się sięgnąć chociaż po jedną 🙂

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:08

      Zapraszam, chętnie poczęstuję 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    17 sierpnia 2015 at 11:06

    Nie spotkałam się jeszcze z taką mąką z orzechów arachidowych, a babeczki wyglądają cudownie!

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:08

      Robiłam już z tej mąki kruche ciasteczka i były równie pyszne jak te muffiny 🙂 Desery z jej dodatkiem mają piękny aromat i smak 🙂

  • Reply
    Alinka
    16 czerwca 2019 at 19:36

    Dziś zrobiłam. Wyszły fantastycznie. Kruche pyszne ciasto:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.