Zapraszam na muffiny mega orzechowe. Są pyszne i świetnie się prezentują, dodatkowo posypka z pokruszonych orzechów pasuje idealnie. Polecam na kinder party albo do niedzielnej kawki 🙂
Muffinki orzechowe
Drukuj przepisSkładniki
- -1,5 szklanki mąki z orzechów arachidowych
- -1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -0,5 szklanki cukru
- -2 jajka
- -1/3 szklanki oleju
- -2/3 szklanki maślanki
- Dodatkowo:
- -masło z orzechów arachidowych
- -orzeszki ziemne (niesolone)
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajka , olej i maślankę. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzone babeczki smarujemy masłem orzechowym i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
16 sierpnia 2015 at 16:47Wspaniałe muffinki Martuś, pysznie wyglądają 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:09Dzięki Marzenko 🙂
Agnieszka - PolskaZupa
16 sierpnia 2015 at 17:49Bardzo lubię muffinki orzechowe. Pięknie się prezentują, śliczne zdjęcia 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:09Dziękuję 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
17 sierpnia 2015 at 09:01Pyszne babeczki, aż chciałoby się sięgnąć chociaż po jedną 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:08Zapraszam, chętnie poczęstuję 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
17 sierpnia 2015 at 11:06Nie spotkałam się jeszcze z taką mąką z orzechów arachidowych, a babeczki wyglądają cudownie!
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:08Robiłam już z tej mąki kruche ciasteczka i były równie pyszne jak te muffiny 🙂 Desery z jej dodatkiem mają piękny aromat i smak 🙂
Alinka
16 czerwca 2019 at 19:36Dziś zrobiłam. Wyszły fantastycznie. Kruche pyszne ciasto:)