Ketchup już jakiś czas zrobiony, leży w mojej spiżarni a jakoś nie miałam wcześniej czasu żeby wrzucić przepis na bloga. Jeśli macie jeszcze dostęp do cukinii to polecam go zrobić w tym sezonie, jeśli nie to zapiszcie przepis i zróbcie koniecznie w przyszłym roku. Jest przepyszny i smakuje rewelacyjnie. W smaku słodko- kwaśny, cukinia jest nie wyczuwalna. Doskonale pasuje do pizzy, kanapek czy pieczonych mięs. Przepis na ten ketchup przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Odkąd zrobiłyśmy go pierwszy raz teraz robimy go w każdym sezonie.
Ketchup z cukini
Drukuj przepisSkładniki
- -3 kg cukinii
- -1 kg cebuli
- -1 kg papryki
- -sól
- Zalewa:
- -1,5 szklanki octu
- -1 kg cukru
- -800 g koncentratu pomidorowego
- -2 łyżki bazylii
- -2 łyżki oregano
- -2 łyżki przyprawy do spaghetti z Knorra
- -1 łyżka papryki słodkiej
- -1,5 łyżki papryki ostrej
- -pieprz
Przygotowanie
Cukinię* umyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić w większą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Każde warzywo przełożyć do osobnej miski, wsypać do każdej po 2 łyżki soli grubej i odstawić na dwie godziny. Następnie gotować każde warzywo oddzielnie w garnku przez 30 minut. Wszystko zmiksować i połączyć ze sobą. Dodać zalewę i gotować wszystko 30 minut ciągle mieszając.
Gorącą zalewę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy połączyć ze sobą.
*Cukinię ważymy dopiero po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Konczi i Szpileczka
16 października 2014 at 11:37Bardzo ciekawa propozycja
Marta
18 października 2014 at 08:30Zachęcam do zrobienia. To najlepszy ketchup! 🙂
filizanka-smakow
16 października 2014 at 14:29robiłam podobny w zeszłym roku, wyszedł genialny !
Marzena
16 października 2014 at 19:31Też taki robiłam, jest pyszny i świetnie pasuje do dań. Dodaje go również do makaronu z warzywami 🙂
Marta
18 października 2014 at 08:31Z makaronem go jeszcze nie jadłam 🙂 Muszę spróbować 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
17 października 2014 at 13:07Robię podobny już parę lat, najlepszy jaki można sobie wyobrazić 🙂
Marta
18 października 2014 at 08:29Dokładnie, mi smakuje najlepiej z kawałkiem pizzy 🙂
Monika
5 sierpnia 2021 at 12:54Witam. Pani Marto czy warzywa gotujemy w tym soku które warzywa puściły od soli i czy później miksujemy je właśnie z tym słonym sokiem ze wszystkich warzyw? ( czy trzeba go trochę zlac ewentualnie?)