Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu 🙂 Przepis na te kotleciki podejrzałam na blogu u Marzenki, której bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis.
Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, które wyglądają bardzo ciekawie i smakują rewelacyjnie. Na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są miękkie. Dodatkowo zrobiłam surówkę z sałaty lodowej. Polecam.
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami
Drukuj przepisSkładniki
- Kotlety:
- -150 g kaszy jęczmiennej
- -200 g pieczarek
- -1 cebula
- -1 mała cukinia
- -pół papryki
- -60 g sera żółtego (startego na tarce o dużych oczkach)
- -sól, pieprz
- -łyżeczka majeranku, bazylii oraz tymianku
- -szczypta chilli w proszku
- -1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- -2 jajka
- -5 łyżek bułki tartej
- Dodatkowo:
- -olej do smażenia
- -bułka tarta do obtoczenia kotletów
- Pieczone ziemniaki:
- -8 dużych ziemniaków
- -4 łyżki masła
- -sól, pieprz
- -rozmaryn, tymianek
- -ostra i słodka papryka
- -2 ząbki czosnku
- -żółty ser
Przygotowanie
Kotlety:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą (pół łyżeczki), mieszamy. Przekładamy na sitko i pozostawiamy na 15 minut do puszczenia soku. Następnie dokładnie odciskamy i przekładamy do kaszy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, dodając pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy do kaszy razem z papryką pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz ziołami. Dodajemy ser żółty, musztardę, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko mieszamy.
Formujemy kotleciki, spłaszczając je delikatnie. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zbrązowienia.
Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy plastry głęboko, ale nie do końca, aby ziemniaki się nie rozpadły.
W miseczce mieszamy miękkie masło, dodajemy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowanym masłem smarujemy każdy ziemniak, rozchylając również plastry. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy na niej przygotowane ziemniaki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę. Następnie wyjmujemy ostrożnie formę z piekarnika, posypujemy każdy ziemniak startym żółtym serem. Ustawiamy piekarnik na opcję grill i pieczemy jeszcze około 10-15 minut.
Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
15 października 2014 at 05:24Pyszny obiadek. Super te ziemniaczki wyglądają a kotleciki rewelacja. Cieszę się że mogłam być inspiracją 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
15 października 2014 at 06:39Dzięki 🙂 smakował rewelacyjnie 😉 pozdrawiam
filizanka-smakow
15 października 2014 at 15:00to dopiero musi być pyszne !!
Marta
18 października 2014 at 08:28Było bardzo pyszne 🙂 Polecam 🙂