Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser 🙂
Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie, którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca w szafce. Dlaczego? Ponieważ nie musimy kupować kilka form o różnej szerokości, wystarczy nam jedna regulowana na której możemy upiec ciasto od średnicy 16 cm do 30 cm.
Letnia karpatka z borówkami
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto parzone:
- -150 ml mleka
- -100 g masła
- -130 g mąki pszennej tortowej
- -szczypta soli
- -4 jaja
- -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- -600 ml śmietanki 30%
- -3-4 łyżki cukru pudru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego
- -1 płaska łyżka żelatyny (rozpuszczona w 80 ml zimnej wody)
- -300 g borówek
Przygotowanie
Ciasto parzone:
Mleko, masło i szczyptę soli gotujemy w garnku.
Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę, zmniejszamy ogień i sztywną łopatką bardzo energicznie mieszamy (nie zdejmując garnka z ognia), aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy je do miski miksera.
Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, na końcu dosypujemy proszek do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na dwie części.
Dwie tortownice (o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto równomiernie rozkładamy na dwóch blachach, a następnie za pomocą łopatki wyrównujemy je.
Ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C9z termoobiegiem) przez mniej więcej 15 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masa:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, przelewamy ją do większej miski. Ubitą śmietankę mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Niewielką ilość ubitej śmietanki mieszamy z żelatyną, następnie całość dodajemy do pozostałej części ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
W tortownicy umieszczamy jeden blat upieczonego ciasta, na blacie rozkładamy masę śmietanową, następnie posypujemy borówkami (niewielką ilość borówek pozostawiamy do dekoracji ciasta). Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Karpatkę wstawiamy do lodówki i czekamy aż krem się ściągnie ( około 1 godz).
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy borówkami.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
17 sierpnia 2015 at 15:37Wspaniała ta karpatka 🙂 bardzo lubię to ciacho 🙂
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:06Ja również lubię karpatkę i dawno jej nie robiłam więc pojawiła się u mnie ostatnio jako deser do niedzielnej kawy 🙂
kociołek-pyszności
17 sierpnia 2015 at 18:40Uwielbiam karpatkę dodatek borówek to super pomysł
Marta
18 sierpnia 2015 at 14:05Taka karpatka z bitą śmietaną i borówkami smakuje wspaniale 🙂