Zapraszam na danie w stylu włoskim czyli makaron z cukinią, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam kuchnię włoską i ich potrawy, które są pełne aromatów i pysznych smaków. Lubię również dania z makaronu, z którego możemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw 🙂
Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych.
Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu jak i produktów 🙂
Makaron z cukinią, bakłażanem, szpiankiem I suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g makaronu Arcobaleno Lidl
- -2 łyżki oliwy z oliwek Italiamo Lidl
- -1 cebula
- -2 ząbki czosnku
- -1 mała cukinia
- -pół bakłażana
- -pół papryki
- -2 łyżki suszonych pomidorów Lidl
- -pół słoiczka sosu z pomidorów daktylowych (około 140 g) Lidl
- -100 g świeżego szpinaku baby
- -sól, pieprz
- -2-3 gałązki tymianku
- -odrobina papryczki chili w sprayu Lidl
- -parmezan
- -kilka listków bazylii
Przygotowanie
Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plasterki. Grillujemy z każdej strony, odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana (większe plastry bakłażana kroimy na mniejsze części), suszone pomidory i sos pomidorowy. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, pod koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i papryczką chilli w sprayu.
W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy, dodajemy na patelnię, mieszamy.
Podajemy z świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Marzena
15 czerwca 2015 at 15:58Uwielbiam takie smaki 🙂
Marta
17 czerwca 2015 at 17:33To tak jak ja 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
15 czerwca 2015 at 17:48Wygląda wspaniale!
Marta
17 czerwca 2015 at 17:34Dziękuję 🙂
Megly
15 czerwca 2015 at 18:49Danie lekkie, pyszne. Doskonałe. A to połączenie w całość takich wspaniałych smaków musi dać potrawę idealną. Zresztą tak też ona wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂
Aniula
25 czerwca 2016 at 12:37Super przepis! Wszystkim smakowało 🙂 Dziękuję :))