Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Same naleśniki możecie przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przygotować farsz i zapiec. W ten sposób zaoszczędzicie na czasie i w szybki sposób przygotujecie obiad w ciągu dnia.
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym
Drukuj przepisSkładniki
- Naleśniki:
- -3 szklanki mąki pszennej
- -1,5 szklanki mleka
- -1,5 szklanki wody gazowanej
- -3 jajka
- -łyżka oleju
- -szczypta soli
- Nadzienie:
- -2 cebule
- -0,5 kg pieczarek
- -kilka suszonych pomidorów
- -1 pierś z kurczaka (około 500 g)
- -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka
- -łyżeczka tymianku
- -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
- Sos serowy:
- -1 serek topiony (100 g)
- -pół szklanki mleka
- -250 ml śmietany kremówki 18 %
- -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella)
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Naleśniki:
Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut.
Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka.
Nadzienie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odkładamy. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Suszone pomidory również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do zrumienienia. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pieczarki z cebulą. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany szpinak i suszone pomidory, smażymy jeszcze kilka minut. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu. Doprawiamy.
Wykonanie:
Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu. Zwijamy ściśle w rulon i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość polewamy sosem serowym.
Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-20 minut.
Sos serowy:
W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę. Dodajemy serek topiony i starty ser. Mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Hanna
14 lutego 2018 at 13:31Witam. Czy do tych naleśników może być szpinak mrożony? Jeżeli tak to ile gram? Pozdrawiam
Marta
14 lutego 2018 at 13:51Może być mrożony szpinak. Należy wtedy dodać całe opakowanie około 400 g).
Pozdrawiam
Hanna
15 lutego 2018 at 21:51Dziękuję
Aleksandra
26 lutego 2018 at 15:17Przepysznie wyglądają! ja bym jeszcze dodała trochę szpinaku, bo coś za mną chodzi ostatnio!
Kasia
5 listopada 2020 at 16:52Bardzo lubimy naleśniki, ale zwykle przyrządzam je na słodko- z serem, owocami lub z dżemem owocowym. Zawsze szybko znikają z talerzy. Zawsze ciekawiły mnie w innym wydaniu więc postanowiłam wypróbować przepis. Obiad wyszedł przepyszny, moje dzieci były zachwycone. Jedynym minusem jest czas przygotowania 🙂