Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie, już niedługo zbliża się tłusty czwartek a w ten dzień nie może zabraknąć słodkości takich jak pączki czy faworki. Ja dzisiaj chciałabym polecić wam przepis na pączki hiszpańskie zwane również pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. Są delikatne, lekkie jak puch, rozpływające się w ustach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. W dzieciństwie bardzo je lubiłam i często kupowałam w cukierni, jednak ostatnio upiekłam je w domu i muszę stwierdzić, że są o niebo lepsze. Polecam 🙂
Pączki hiszpańskie
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g wody
- -100 g masła
- -200 g mąki pszennej
- -szczypta soli
- -4 jajka
- Dodatkowo:
- -olej lub smalec do smażenia
- -czekolada lub lukier do polania pączków
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z masłem oraz solą. Na wrzącą wodę dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu kiedy ciasto będzie szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę przekładamy do misy miksera i cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Miksujemy do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, każdy smarujemy olejem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier nieduże kółka (ja wycisnęłam podwójnie bo lubię jak są wyższe).
Olej lub smalec rozgrzewamy do temp. około 180 stopni. Gniazdka kładziemy na rozgrzany olej papierem do góry (partiami), po chwili ściągamy papier i smażymy je po około 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
26 stycznia 2016 at 21:56Jejku wspaniałe kochana 🙂
Marta
29 stycznia 2016 at 15:18A jakie pyszne.. 🙂