Pasztet z kurczaka z żurawiną
Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną. Nie mam zaufania do tych sklepowych, ponieważ nie wiadomo co się w nich znajduje. Dlatego od czasu do czasu przygotowuję go w domu na kanapki, a później część zamrażam, żeby mieć na później. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem na kanapki zamiast wędliny. Polecam 🙂
Pasztet z kurczaka z żurawiną
Drukuj przepisSkładniki
- -600 g ćwiartek z kurczaka
- -2 marchewki
- -1 pietruszka
- -2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- -sól, pieprz
- -1 cebula
- -1 kajzerka
- -2 jajka
- -garść żurawiny
- -łyżka majeranku
- -łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie
Mięso myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy i warzywa, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie mielimy mięso razem z warzywami z wywaru i cebulą. Dodajemy również namoczoną w wywarze kajzerkę. Zmieloną masę mieszamy razem z jajkami i żurawiną. Doprawiamy ziołami i dodajemy około 1/3 szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dobrze mieszamy.
Mięsną masę przekładamy do małej keksówki, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 60 minut. Studzimy.
Smacznego 🙂
2 komentarze
piegusek
13 grudnia 2016 at 11:10wygląda apetycznie ?
napiecyku
14 grudnia 2016 at 21:01Domowy pasztet żurawiną, na święta nie znam lepszego 🙂