Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe, które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego w 100% 🙂
Piernik
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g margaryny
- -szklanka cukru
- -3 jajka
- -200 g miodu płynnego
- -1 szklanka kwaśnej śmietany
- -2 łyżki zimnej wody
- -3 szklanki mąki
- -łyżeczka sody oczyszczonej
- -łyżka przyprawy do piernika Skworcu
- -1 czubata łyżka kakao
- -70 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, miód, wodę, śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dodając posiekane orzechy włoskie.
Foremkę keksową o długości około 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 60 minut (ja piekłam 1 godzinę i 5 minut).
Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
4 komentarze
gin
1 grudnia 2014 at 19:36Mmm, wygląda znakomicie 🙂
Marta
4 grudnia 2014 at 04:12Dziękuje 🙂
Beata
17 grudnia 2015 at 10:50Czy mozna ten piernik upiec juz tydzien przed swietami???
Marta
17 grudnia 2015 at 22:54Oczywiście, piernik można już upiec. Po wystudzeniu owiń go szczelnie w folię a przed samymi świętami polej polewą czekoladową.