Boże Narodzenie/ Ciasta

Piernik

Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe, które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego w 100% 🙂

PiernikPiernik

Składniki

  • -200 g margaryny
  • -szklanka cukru
  • -3 jajka
  • -200 g miodu płynnego
  • -1 szklanka kwaśnej śmietany
  • -2 łyżki zimnej wody
  • -3 szklanki mąki
  • -łyżeczka sody oczyszczonej
  • -łyżka przyprawy do piernika Skworcu
  • -1 czubata łyżka kakao
  • -70 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, miód, wodę, śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika.

Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dodając posiekane orzechy włoskie.

Foremkę keksową o długości około 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy.

Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 60 minut (ja piekłam 1 godzinę i 5 minut).

Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    gin
    1 grudnia 2014 at 19:36

    Mmm, wygląda znakomicie 🙂

    • Reply
      Marta
      4 grudnia 2014 at 04:12

      Dziękuje 🙂

  • Reply
    Beata
    17 grudnia 2015 at 10:50

    Czy mozna ten piernik upiec juz tydzien przed swietami???

    • Reply
      Marta
      17 grudnia 2015 at 22:54

      Oczywiście, piernik można już upiec. Po wystudzeniu owiń go szczelnie w folię a przed samymi świętami polej polewą czekoladową.

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.