Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta 🙂
Pieczona pierś z indyka
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z indyka (okołom 800 g)
- -2 łyżki miodu
- -1 łyżka powideł śliwkowych
- -4 łyżki sosu sojowego
- -6 łyżek oliwy z oliwek
- -sól, pieprz
- -łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, związujemy w kilku miejscach sznurkiem (do pieczenia mięsa). W pojemniku (najlepiej plastikowym, z pokrywką) umieszczamy miód, powidła śliwkowe, sos sojowy, oliwę z oliwek, słodką paprykę oraz sól, pieprz (do smaku). Mieszamy wszystko łyżką. Do środka przekładamy mięso, polewamy je marynatą. Pojemnik szczelnie zamykamy i energicznie nim potrząsamy (w celu dokładnego pokrycia mięsa marynatą). Odkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, przekładamy je do rękawa do pieczenia mięsa, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
3 kwietnia 2015 at 08:52Pyszna propozycja :-))) Martuś życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)))
Marta
3 kwietnia 2015 at 12:43Dziękuję. Ja tobie również życzę Wesołych Świąt 🙂 wszystkiego dobrego:)