Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje/ Święta/ Wielkanoc

Pieczona pierś z indyka

Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta 🙂

indykindyk3

Pieczona pierś z indyka

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 pierś z indyka (okołom 800 g)
  • -2 łyżki miodu
  • -1 łyżka powideł śliwkowych
  • -4 łyżki sosu sojowego
  • -6 łyżek oliwy z oliwek
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy, związujemy w kilku miejscach sznurkiem (do pieczenia mięsa). W pojemniku (najlepiej plastikowym, z pokrywką) umieszczamy miód, powidła śliwkowe, sos sojowy, oliwę z oliwek, słodką paprykę oraz sól, pieprz (do smaku). Mieszamy wszystko łyżką. Do środka przekładamy mięso, polewamy je marynatą. Pojemnik szczelnie zamykamy i energicznie nim potrząsamy (w celu dokładnego pokrycia mięsa marynatą). Odkładamy do lodówki (najlepiej na noc).

Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, przekładamy je do rękawa do pieczenia mięsa, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    3 kwietnia 2015 at 08:52

    Pyszna propozycja :-))) Martuś życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)))

    • Reply
      Marta
      3 kwietnia 2015 at 12:43

      Dziękuję. Ja tobie również życzę Wesołych Świąt 🙂 wszystkiego dobrego:)

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type