Tym razem przygotowałam mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy 🙂 Ciasto przygotowane na bazie sera białego. Takie małe pierożki cebulowe idealnie smakują jako przekąska lub jako dodatek do barszczu na obiad. Polecam są naprawdę bardzo dobre 🙂
Pierożkowe cebulaczki
Drukuj przepisSkładniki
- Farsz:
- -około 6 dużych cebul
- -sól, pieprz
- -majeranek
- -1-2 łyżki bułki tartej
- Ciasto:
- -0,5 kg mąki
- -0,5 kg sera białego
- -250 g margaryny
- -2 płaskie łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane
- -przyprawa do pizzy
Przygotowanie
Ciasto:
W misce miksera umieszczamy mąkę, ser biały, margarynę oraz sól. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Farsz:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula zmięknie i się zrumieni, doprawiamy ją solą, pieprzem oraz majerankiem (dosyć sporo, pierożki mają mieć wyrazisty smak). Dosypujemy również trochę bułki tartej do zagęszczenia farszu. Odkładamy do ostudzenia.
Wykonanie:
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Dużą szklanką wykrawamy krążki, na środku każdego nakładamy cebulę i zlepiamy każdego pierożka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Marzena
3 listopada 2014 at 07:01Ale pysznie wyglądają. Super pomysł 🙂
Marta
3 listopada 2014 at 09:53Dziękuję 🙂 Są super smaczne, polecam 🙂
Karola
3 listopada 2014 at 10:48Uwielbiam cebularze, a takie cebulaczki – coś pięknego!:)
edi
4 listopada 2014 at 11:12Ja robię takie pieroszki z pieczarkami i trochę cebuli.
Aga
6 listopada 2014 at 17:51Są pyszne! A przepis złudnie podobny do mojego… 😉
Aga
8 listopada 2014 at 15:42Bardzo fajny przepis, złudnie podobny do mojego… ;] miło by było wrzucać źródło, z którego masz przepisy 😉 A cebulaczki fakt są nieziemskie!
Pozdrawiam
Marta
8 listopada 2014 at 15:54Zgadzam się, przepis bardzo fajny. Co do źródła przepisu, dostałam go od znajomej i nie wiem skąd ona go posiada, dlatego też źródło nie zostało podane 😉 Nie wiem czy zwróciłaś uwagę ale pod innymi przepisami z których korzystam od innych umieszczam ich źródło 😉 Pozdrawiam
magda
16 października 2015 at 18:50Można zamrażać gotowe pierożki??
Marta
17 października 2015 at 12:24Tak, można mrozić gotowe pierożki 🙂
M
29 lutego 2016 at 16:57Jaki ser będzie najlepszy?
Marta
29 lutego 2016 at 18:02W kostce.
małgosia
20 stycznia 2020 at 19:52czy można użyć mąki bezglutenowej? jakiej ?
Karolina
19 lutego 2021 at 14:00Pyszności . Zrobiłam pierwszy raz i stwierdzam ,iż zostaną z nami na dłużej