Dania bezmięsne/ Dania obiadowe/ Domowa Piekarnia/ Placki, pierogi, naleśniki/ Przystawki i przekąski

Pierożkowe cebulaczki

Tym razem przygotowałam mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy 🙂 Ciasto przygotowane na bazie sera białego. Takie małe pierożki cebulowe idealnie smakują jako przekąska lub jako dodatek do barszczu na obiad. Polecam są naprawdę bardzo dobre 🙂

Pierożkowe cebulaczkiPierożkowe cebulaczkiPierożkowe cebulaczki

Pierożkowe cebulaczki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Farsz:
  • -około 6 dużych cebul
  • -sól, pieprz
  • -majeranek
  • -1-2 łyżki bułki tartej
  • Ciasto:
  • -0,5 kg mąki
  • -0,5 kg sera białego
  • -250 g margaryny
  • -2 płaskie łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane
  • -przyprawa do pizzy

Przygotowanie

Ciasto:

W misce miksera umieszczamy mąkę, ser biały, margarynę oraz sól. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.

Farsz:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula zmięknie i się zrumieni, doprawiamy ją solą, pieprzem oraz majerankiem (dosyć sporo, pierożki mają mieć wyrazisty smak). Dosypujemy również trochę bułki tartej do zagęszczenia farszu. Odkładamy do ostudzenia.

Wykonanie:

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Dużą szklanką wykrawamy krążki, na środku każdego nakładamy cebulę i zlepiamy każdego pierożka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

13 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    3 listopada 2014 at 07:01

    Ale pysznie wyglądają. Super pomysł 🙂

    • Reply
      Marta
      3 listopada 2014 at 09:53

      Dziękuję 🙂 Są super smaczne, polecam 🙂

  • Reply
    Karola
    3 listopada 2014 at 10:48

    Uwielbiam cebularze, a takie cebulaczki – coś pięknego!:)

  • Reply
    edi
    4 listopada 2014 at 11:12

    Ja robię takie pieroszki z pieczarkami i trochę cebuli.

  • Reply
    Aga
    6 listopada 2014 at 17:51

    Są pyszne! A przepis złudnie podobny do mojego… 😉

  • Reply
    Aga
    8 listopada 2014 at 15:42

    Bardzo fajny przepis, złudnie podobny do mojego… ;] miło by było wrzucać źródło, z którego masz przepisy 😉 A cebulaczki fakt są nieziemskie!
    Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      8 listopada 2014 at 15:54

      Zgadzam się, przepis bardzo fajny. Co do źródła przepisu, dostałam go od znajomej i nie wiem skąd ona go posiada, dlatego też źródło nie zostało podane 😉 Nie wiem czy zwróciłaś uwagę ale pod innymi przepisami z których korzystam od innych umieszczam ich źródło 😉 Pozdrawiam

  • Reply
    magda
    16 października 2015 at 18:50

    Można zamrażać gotowe pierożki??

    • Reply
      Marta
      17 października 2015 at 12:24

      Tak, można mrozić gotowe pierożki 🙂

  • Reply
    M
    29 lutego 2016 at 16:57

    Jaki ser będzie najlepszy?

  • Reply
    małgosia
    20 stycznia 2020 at 19:52

    czy można użyć mąki bezglutenowej? jakiej ?

  • Reply
    Karolina
    19 lutego 2021 at 14:00

    Pyszności . Zrobiłam pierwszy raz i stwierdzam ,iż zostaną z nami na dłużej

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.