Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami

Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i surówką z kapusty pekińskiej. To mój bardzo smaczny pomysł jak odmienić zwykłego kotleta schabowego 🙂 Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy.

Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkami

Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkamii

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -podwójna pierś z kurczaka
  • -pieprz, sól, papryka ostra i słodka, tymianek
  • -3 plastry ananasa z puszki
  • -3 plastry sera żółtego
  • Pieczone frytki:
  • -około 1 kg ziemniaków
  • -przyprawa do ziemniaków
  • -sól
  • -około 3 łyżki oleju
  • Surówka z kapusty pekińskiej:
  • -nieduża kapusta pekińska
  • -pół puszki kukurydzy
  • -1 pomidor
  • -1 nieduży ogórek szklarniowy
  • -koperek
  • -2 łyżki majonezu
  • -3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 % (może być również jogurt naturalny)
  • -łyżeczka musztardy
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez kilka minut (3-5) nie za długo aby się nie rozpadły. Odcedzamy dokładnie i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Dodajemy olej, przyprawę do ziemniaków i sól, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut.

Kurczak:

Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut.

Surówka z kapusty pekińskiej:

Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pomidora pokrojonego w kostkę i ogórka pokrojonego w pół talarki. W miseczce mieszamy majonez z śmietaną i musztardą. Mieszamy z kapustą dodając również koperek, pieprz i sól.

Upieczone frytki podajemy z kurczakiem, konfiturą z borówki i surówką z kapusty.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Justyna
    21 listopada 2014 at 09:32

    Jadłam już takiego kotleta jest badzo smaczny 🙂 Ale za to ściągam surówkę na dziś, wygląda pysznie 🙂
    Pozdrawam.

    • Reply
      Marta
      21 listopada 2014 at 14:00

      Polecam 😉 jest naprawdę pyszna 😉

  • Reply
    beti
    21 listopada 2014 at 09:41

    Ale bym zjadła taki obiadek :)) Mniam 🙂

  • Reply
    Marzena
    21 listopada 2014 at 18:58

    Martuś pyszny obiadek, lubię takie smaki 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      21 listopada 2014 at 21:55

      Dziękuje, obiadek bardzo nam smakował 🙂 Polecam zrobić u siebie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    21 listopada 2014 at 19:23

    Obiadek pyszny, może przygotuję dla niedzielnych gości 🙂

    • Reply
      Marta
      21 listopada 2014 at 21:59

      Dzięki 🙂 Polecam zrobić, na pewno będzie smakowało 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.