Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką i ryżem
Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do wyzwania w kuchni i przygotowania dania z ryżem od samego Joseph Seeletso. A więc zaRyżykowałam i przygotowałam pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym z miechunką i ryżem basmati. Powiem tylko jedno – danie wyszło przeeepyszne wręcz idealne. Koniecznie wypróbujcie w swojej kuchni! 🙂
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką i ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- Pierś z kurczaka:
- -2 pojedyncze piersi z kurczaka
- -sól, pieprz
- -łyżka musztardy
- -łyżeczka miodu
- -ostra papryka
- -łyżka oliwy lub oleju
- Sos pomarańczowy z miechunką:
- -1 łyżka masła
- -1 pomarańcza
- -2 łyżki konfitury z pomarańczy
- -1/3 szklanki białego wina
- -garść miechunki (ewentualnie żurawiny)
- -łyżeczka imbiru (marynowanego lub świeżego), startego na tarce lub drobno posiekanego
- -2 łyżki sosu sojowego
- -łyżeczka miodu
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -torebka ryżu basmati (100 g), u mnie od Uncle Ben's
- -posiekana kolendra
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy. W misce mieszamy musztardę, miód, oliwę i przyprawy. Mięso przekładamy do miski, dokładnie zanurzamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W między czasie pomarańczę myjemy i obieramy. Wykrawamy cząstki (filety) między błonami. Kroimy je w kostkę, odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażmy na niej pierś z każdej strony na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywkę i smażymy mięso przez 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę masła. Wrzucamy na nią cząstki pomarańczy, konfiturę pomarańczową i miechunkę. Mieszamy a po chwili wlewamy wino. Odparowujemy, dodajemy imbir, miód i sos sojowy. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Układamy na talerzu razem z piersią z kurczaka i sosem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Megly
29 kwietnia 2016 at 15:58Ale, żeby ze zwykłej piersi z kurczaka zrobić takie wytworne danie – super! Dla chcącego nic trudnego! Sos pomarańczowy musi być świetny w smaku. Pozdrawiam 🙂
joasia.kucharska
10 maja 2016 at 08:04Wygląda obłędnie! Mam pytanie odnośnie tego, gdzie mogę dostać miechunkę?
joasia.kucharska
10 maja 2016 at 08:06Świetny przepis ! na pewno wypróbuję 🙂
Marta
14 maja 2016 at 21:39Szczerze polecam!! 🙂