Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis.
Pyszne bułeczki na śniadanie
Drukuj przepisSkładniki
- -100 g mąki jasnej pszennej
- -100 g mąki orkiszowej graham (ja dałam żytnią)
- -100 g mąki razowej pszennej
- -300 ml ciepłej wody
- -15 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
- -1/2 łyżeczka soli
- -szczypta cukru
- -50 g żurawiny
- -30 g sezamu
- -nasiona wg uznania, po łyżce : ja dałam siemię lniane, oraz pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie ze szczyptą cukru. Wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki.
Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki przykrywając wierzch folią.
Rano wyjmujemy miskę z lodówki, mieszamy, nakładam do foremek silikonowych, wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180°C. Od chwili zagrzania pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy