Ostatnio zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy chlebek z dodatkiem puree z dyni, banana, płatków owsianych i mąki razowej. Wyszedł naprawdę smaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty.
Razowy chlebek dyniowo - bananowy
Drukuj przepisSkładniki
- -150 g pieczonej dyni (zważonej po upieczeniu)
- -2 szklanki mąki (po jednej szklance mąki razowej i białej)
- -1,5 szklanki płatków owsianych
- -1/2 szklanki cukru
- -2 płaskie łyżeczki sody
- -pół łyżeczki cynamonu
- -50 g masła roztopionego
- -1/4 szklanki oliwy
- -1/3 szklanki płynnego miodu
- -2 czubate łyżki dżemu (np. powideł śliwkowych)
- -2 jajka
- -1 duży banan
- Dodatkowo:
- -pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie
Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodporym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę a miąższ zmiksować na puree.
Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni.
Prostokątną formę keksową około 10 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
Masło roztopić i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać razem z puree z dyni. Dodać do mokrych składników i wymieszać. Następnie całość wlać do miski z sypkimi składnikami. Delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do przemieszania.
Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni lub słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 45 minut lub do tzn. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Adam
3 listopada 2014 at 02:24Ludzka pomysłowość nie zna granic. Bananowy chlebek, spróbuję to przyrządzić 🙂
Marzena
3 listopada 2014 at 08:31Pyszny chlebek, ja ostatnio też robiłam podobny ale z bananem i jabłkiem. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka 🙂
filizanka-smakow
3 listopada 2014 at 13:55domowy chlebek to jest to 🙂
takiego jeszcze nie jadłam, ale przepis podkradam 😛
foodmania
3 listopada 2014 at 18:46z chęcią bym skosztowała, bo wygląda smacznie!
gin
4 listopada 2014 at 17:37Idealny na podwieczorek 🙂
demilia
8 października 2016 at 12:34Zbyt słodki. Cukier niepotrzebny.