Filet z indyka z nadzieniem z suszoną żurawiną, morelami, kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Podana z kuskusem oraz sosem z jabłek, pora i soku spod pieczenia mięsa, który wymyśliłam na szybko. Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i smakuje. Mięso wyszło soczyste i miękkie w środku z aromatycznym nadzieniem. Danie idealne na świąteczny lub niedzielny obiad dla całej rodziny.
Rolada z indyka
Drukuj przepisSkładniki
- - około 1 kg piersi z indyka
- -sól, pieprz czarny
- -oliwa z oliwek
- Nadzienie:
- -50 g suszonej żurawiny
- -100 g pokrojonych w kosteczkę moreli
- -1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- -1/4 szklaki soku pomarańczowego
- -1 łyżka masła
- -1 łyżeczka estragonu
- -1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- -3/4 szklanki płatków migdałowych zmielonych na proszek (ja dałam mniej)
- -1 bardzo małe jajko
- Dodatkowo:
- -1 szklanki soku pomarańczowego
- -oliwa z oliwek
- Sos:
- -2 jabłka
- -1 por
- -sok z pod pieczenia mięsa
- -1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- -natka pietruszki
- -sól, pieprz
- Kuskus:(porcja dla 6 osób)
- -400 g kaszy kuskus
- -2 szklanki wody
- -2 łyżki masła
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Nadzienie:
Do rondelka włożyć suszoną żurawinę, pokrojone w kosteczki morele, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, masło, cynamon oraz estragon. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 10-15 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty. Wymieszać z płatkami migdałowymi i jajkiem.
Pierś z indyka położyć na desce, przykryć folią i rozbić na desce na dwa razy cieńszy. W ten sposób otrzymamy prostokąt. Obsypać z dwóch stron solą, pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Na środku rozłożyć nadzienie zachowując kilkucentymetrowe odstępy od brzegów. Zawinąć ciasno w roladę zaczynając od krótszego boku lub tak jak nam wygodniej. Obwiązać ciasno sznurkiem. Przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, wierzch rolady posmarować oliwą, na dno wylać sok pomarańczowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 50-60 minut (ja piekłam 50 minut).
Wyjąć roladę z formy i położyć ją na desce, przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić tak na 15 minut aby mięso odpoczęło.
W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, por pokroić w pół plasterki. Podsmażyć do miękkości. Dodać sos z pod pieczenia mięsa, łyżkę śmietany. Zagotować, zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze przez chwilę. Doprawić, dodać natkę pietruszki.
Z rolady ostrożnie zdjąć sznurek, pokroić na plastry.
Podajemy z sosem i kaszą kuskus, ewentualnie ziemniakami.
Kuskus:
W garnku zagotować wodę z dodatkiem masła, soli oraz pieprzu. Dodać kaszę, podgrzać chwilę a następnie zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do napęcznienia na 10-13 minut. Zdjąć przykrywkę, wymieszać i podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy