Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała do grilla lub na przyjęcia. Bardzo smaczna, lekka a przede wszystkim zdrowa. Sałatka dla wegetarian i nie tylko 🙂
Sałatka z kaszą kuskus
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g kaszy kuskus
- -1 szklanka wody
- -1 łyżka masła
- -sól, pieprz
- -vegeta
- -1 czerwona cebula
- -2 duże pomidory
- -5 małych ogórków lub 1 szklarniowy
- -1 czerwona papryka
- -1 zielona papryka
- -koper drobno posiekany
- sos:
- -3 łyżki oliwy
- -sok z połowy cytryny
- -sól, pieprz
- -szczypta cukru
Przygotowanie
Kuskus umieścić w małym rondelku, zalać szklanką wrzącej wody, dodać przyprawy, masło i wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Następnie przemieszać i odstawić do ostygnięcia.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Pomidory myjemy, usuwamy środek z pestkami a miąższ kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Sos:
Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dokładnie z oliwą oliwek, dodajemy szczyptę cukru, sól oraz pieprz.
Wykonanie:
Ostygnięty kuskus mieszamy z pokrojonymi warzywami, dodajemy koperek, pieprz, sól, sos i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki do "przegyzienia się" składników.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Ervisha
16 sierpnia 2014 at 13:28Lubię takie sałatki ;P