Przetwory

Sos pomidorowy do słoików

W tym roku pierwszy raz zrobiłam sos pomidorowy do słoików. Zbierałam się już dawno za jego zrobienie. Jakiś czas temu zobaczyłam fajny przepis na blogu Marzeny i postanowiłam, że muszę koniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło mi 11 słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie 🙂

Sos pomidorowy do słoików

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych i mięsistych)
  • -2 duże cebule
  • -2 dosyć spore cukinie
  • -4 ząbki czosnku
  • -2 łyżeczki cukru
  • -2 łyżeczki soli
  • -1 łyżeczka pieprzu
  • -suszone oregano i bazylia
  • -słodka i ostra papryka do smaku

Przygotowanie

Pomidory i cukinię myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy również w dosyć sporą kostkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do miękkości na niedużym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około godziny aby odparować nadmiar wody. Miksujemy całość blenderem na gładki sos.

Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Po ostygnięciu pasteryzujemy je jeszcze około 5-10 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.