Dania obiadowe/ Makarony

Spaghetti z pulpecikami

Na dzisiejszy obiad polecam wam makaron spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie jest w miarę szybkie do zrobienia, syte i bardzo smaczne. Polecam

 

spaghetti2spaghetti

Spaghetti z pulpecikami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -500 g mięsa mielonego
  • -1 cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
  • -1 jajko
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sos pomidorowy:
  • -700 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • -1 cebula
  • -1-2 marchewki
  • -sól, pieprz
  • -ostra papryka
  • -bazylia, oregano
  • Dodatkowo:
  • -makaron spaghetti np. Makarony Polskie

Przygotowanie

W misce mieszamy mięso mielone z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie smażymy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Odkładamy.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy passatę lub pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz bazylią i oregano. Dodajemy podsmażone wcześniej pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.

Podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    21 kwietnia 2015 at 14:09

    Super, zawsze sobie obiecuję, że następnym razem zrobię klopsiki do spaghetii a i tak z braku czasu robię zwykły sos… Twoje danie wygląda bardzo apetycznie!

    • Reply
      Marta
      24 kwietnia 2015 at 23:23

      Zrób koniecznie, takie pulpeciki z makaronem smakują super 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.