Na dzisiejszy obiad polecam wam makaron spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie jest w miarę szybkie do zrobienia, syte i bardzo smaczne. Polecam
Spaghetti z pulpecikami
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mięsa mielonego
- -1 cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
- -1 jajko
- -2 łyżki bułki tartej
- -sól, pieprz
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- Sos pomidorowy:
- -700 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
- -1 cebula
- -1-2 marchewki
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -bazylia, oregano
- Dodatkowo:
- -makaron spaghetti np. Makarony Polskie
Przygotowanie
W misce mieszamy mięso mielone z cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dobrze wyrabiamy i formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie smażymy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Odkładamy.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy passatę lub pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz bazylią i oregano. Dodajemy podsmażone wcześniej pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ania - Kto ugości moich gości?
21 kwietnia 2015 at 14:09Super, zawsze sobie obiecuję, że następnym razem zrobię klopsiki do spaghetii a i tak z braku czasu robię zwykły sos… Twoje danie wygląda bardzo apetycznie!
Marta
24 kwietnia 2015 at 23:23Zrób koniecznie, takie pulpeciki z makaronem smakują super 🙂