Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe.
Stracciatella z malinami
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -5 jajek
- -250 g cukru
- -75 g gorzkiej czekolady
- -150 g masła
- -50 g kakao
- -60 ml mocnej kawy
- -100 g kwaśnej śmietany
- -3 łyżki mleka
- -200 g mąki pszennej
- -pół łyżeczki sody oczyszczonej
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
- -600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- -250 g serka mascarpone, schłodzonego
- -2 - 3 łyżki cukru pudru
- -50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- -ok. 700 g malin
- Dodatkowo:
- -1 szklanka mocnej herbaty
- -50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Wykonanie:
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Smacznego :-).
4 komentarze
marcela
17 sierpnia 2014 at 05:49mniam! wygląda obłędnie! dużo dałabym zeby skosztować 😉
Lena
17 sierpnia 2014 at 06:02Kusząco wygląda, fajny przepis 🙂
gin
20 sierpnia 2014 at 17:52Mmm, wygląda cudownie 🙂
Marta
2 września 2014 at 13:54Dziękuję 🙂