Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie 🙂
Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw
Drukuj przepisSkładniki
- -podwójna pierś z kurczaka
- -po 1 czerwonej i zielonej papryce (pokrojonej w dużą kostkę)
- -czerwona cebula (przekrojona na pół lub ćwiartki i rozdzielona na warstwy)
- -pieczarki (pokrojone na pół)
- -cukinia (pokrojona na krążki, lub połówki)
- Marynata do mięsa:
- -2 łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
- -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- -łyżka sosu sojowego (lub 2 jeśli chce się bardzie słoną)
- -łyżeczka ostrej papryki
- -łyżeczka papryki słodkiej
- -1 łyżka miodu (można dać 2)
- -1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- -zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
- -4 łyżki oleju rzepakowego
- -opcjonalnie 1/2 szklanki wody
- Dodatkowo:
- -patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy dokładnie w misce z marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Marynata do mięsa:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą papkę. Jeśli chcecie mieć marynatę bardziej płynną wystarczy dodać do niej ok 1/2 szklanki wody i ponownie zmiksować. Taką marynata wystarczy posmarować mięso i odstawić na minimum godzinę, a następnie grillować. Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. Ja zużyłam 1/3 przygotowanej marynaty.
Szaszłyki:
Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się przypalały).
Na patyki nadziewamy na przemian zamarynowane mięso z warzywami. Warzywa dodatkowo posypujemy przyprawami. Szaszłyki grillujemy przez około 20-25 minut co jakiś czas przewracając je aby równomiernie się dopiekły z każdej strony.
Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grill, lub grzałką góra- dół na 20- 25 minut ( w połowie czasu przewracamy je na drugą stronę).
Przepis na marynatę znalazłam tutaj: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com.
Smacznego 🙂
3 komentarze
marcela
18 sierpnia 2014 at 06:48mniam! wyglądają nieziemsko! zjadłabym… z 6?;p
magda
12 sierpnia 2016 at 21:55BARDZO DOBRY PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM- MARYNATA REWELACYJNY NADAJE SMAK MIĘSU I WARZYWOM. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!
Wiola
3 sierpnia 2018 at 09:23Świetny przepis. Marynata doskonała!!! Szaszlyki zrobily wrazenie. Przyznam się, że jestem laikiem,jeśli chodzi o grilla. To był mój pierwszy przepis,ale wracam do niego z przyjemnością. Dziękuję