Chleb na drożdżach z ziarnami
Chleb ekologiczny na drożdzach
Drukuj przepisSkładniki
- - 1 kg mąki pszennej
- - 1 szklanka otrąb pszennych
- - po 1/2 szklanki płatków owsianych i jęczmiennych
- - 1/2 szklanki zmiażdżonych płatków kukurydzianych
- - 1/4 szklanki siemienia lnianego
- - 1/4 szklanki pestek słonecznika
- - 6-9 ząbków czosnku
- - 3 łyżeczki soli
- - szczypta cukru
- - 10 dag drożdży
- - 2 łyżki margaryny
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w litrze ciepłej wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mąkę mieszamy z otrębami, płatkami, siemieniem lnianym i słonecznikiem (trochę otrąb, pestek i siemienia lnianego odkładamy).
Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Dwie keksówki ( 36 x 12 cm) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami. Wkładamy ciasto, wygładzamy. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i siemiem.
Pieczemy 1 godzinę i 15 min w 180 stopniach.
Przepis z gazetki przyślij przepis.
1 Komentarz
Matylka80
28 lipca 2021 at 14:51Chleb domowy jest mega pyszny i przede wszystkim zrobiony z naturalnych składników. Ja często robię ten na drożdżach bo jest prosty i ma naprawdę wyjątkowy smak. Jedyne co to nie dodaję czosnku, bo u mnie nie wszyscy go lubią