Roladki drobiowe z nadzieniem z marchewki i pora. Pyszny pomysł na nieco inne roladki z piersi kurczaka. Smakują wybornie. Mięso jest delikatne i miękkie w środku a farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył . Jedne z najlepszych roladek jakie jadłam! Gorąco POLECAM 🙂
Roladki z marchewką
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z kurczaka
- -przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, tymianek
- -1 łyżka masła
- -3 ząbki czosnku
- -2-3 marchewki
- -1 por
- -pieprz, sól
- -vegeta (lub domowa mieszanka przypraw)
- Dodatkowo:
- -jajko oraz bułka tarta do obtoczenia roladek
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić na plastry. Rozbić z obu stron, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć i pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek, przesmażyć przez 30 sekund następnie dodać warzywa i smażyć do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem oraz domową mieszanką przypraw.
Na każdy kawałek mięsa ułożyć farsz, zwinąć w roladki. Obtoczyć w jajku następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko roladki z obu stron na złoty kolor. Ułożyć płasko na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości roladek).
Ja swoje roladki podałam z ziemniakami i surówką z pekinki.
Smacznego 🙂
2 komentarze
filizanka-smakow
19 września 2014 at 12:37Ja spróbuję bardzo chętnie:) Obawiam się co na to mój mężulek, który zdecydowanie stroni od zdrowego jedzonka 😛
Marta
19 września 2014 at 14:40Mój maż je bardzo lubi a tez nie jest wielkim fanem zdrowego jedzenia 🙂 Musisz spróbować 🙂