Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom 🙂 Przepis znalazłam tutaj.
Placki z ricottą i bananami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- -2 łyżki cukru
- -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -250 g serka ricotta w kubeczku (może być też jogurt grecki)
- -2 duże jajka
- -2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
- -około 1/3 szklanki mleka
- -2 banany
Przygotowanie
W większej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy serek ricotta oraz 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, łączymy. Mieszamy z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuścić ją (np. rozsmarowując masło pędzelkiem) . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaski placek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w każdego placka po 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Odsączyć na ręcznikach papierowych w celu pozbycia się zbędnego tłuszczu. Podawać na talerzach. Można polać np. miodem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Marzena
23 września 2014 at 18:50Ale bym zjadła takiego placuszka polanego miodem, mniam. Narobiłaś mi smaku na takie pyszności 🙂