Puszyste bułeczki
Pyszyste bułeczki
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki:
- -1 szklanka letniego mleka
- -110 g miękkiego masła
- -1 łyżka cukru
- -2 jajka, roztrzepane
- -3/4 łyżeczki soli
- -4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
- -3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Przepis z "moje wypieki"
Brak komentarzy