Kokosowe pralinki to nic innego jak znane batoniki bounty ze sklepowych półek. Są miękkie w środku i mega kokosowe. Dodatkowo oblane są mleczną czekoladą. Robi się je bardzo szybko. Polecam, smakują dużo lepiej niż ze sklepu.
Kokosowe pralinki bounty
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g wiórków kokosowych
- -100 ml śmietany kremówki
- -70 g cukru pudru
- -70 g masła
- -opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
- Dodatkowo:
- -200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
Do miski wsypać wiórki kokosowe, dodać cukier puder i wymieszać. W małym garnuszku podgrzać śmietanę i masło, aż masło się rozpuści. Przelać do miski z wiórkami kokosowymi, dodać aromat i wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Masę można przed formowaniem schłodzić w lodówce przez około 30 minut, dzięki czemu lepiej będzie można formować kulki. Uformowane kulki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową i schłodzić przez minimum godzinę w lodówce.
Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier i wstawić do lodówki aby czekolada stwardniała.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Ania
27 października 2016 at 21:43Witam, czy można w przepisie pominąc masło ?:)
Marta
2 listopada 2016 at 09:44Nie można.
Sylwia
12 listopada 2017 at 11:31Czy zamiast wiórek może być użyta pulpa kokosowa pozostała po mleku kokosowym zrobionym z wiórek?