Pizza z pieca – przepis na domową pizzę z pieca, który jest prosty i szybki w wykonaniu. Potrzeba tylko mąki, oleju, wody i drożdży, aby wykonać pysznie ciasto na pizzę. Najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami 🙂
Pizza z pieca
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki na 2 spody do pizzy
- -25 g świeżych drożdży
- -1,5 szklanki ciepłej wody
- -3,5 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżka oliwy z oliwek
- -1,5 łyżeczki soli
- -szczypta soli
Przygotowanie
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i pół szklanki wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników. Dobrze wyrabiamy, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Kulę ciasta umieszczamy w dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętości (1 -1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich formujemy na okrągłe placki, pozostawiając grubsze brzeg na końcu.
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, a na wierzchu układamy nasze ulubione dodatki.
Pieczemy w piekarniku około 15 - 20 minut w temperaturze około 220 stopni.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy