Lubicie takie placuszki? Ja bardzo 🙂 Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na poranne śniadanie 🙂 Na pewno Wam posmakują 🙂
Placuszki z jabłkiem
Drukuj przepisSkładniki
- -2 jabłka
- -1 jajko
- -1/2 szklanki mleka
- -3/4 szklanki mąki pszennej
- -1 cukier waniliowy
- -cynamon
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę.
W misce mieszamy mleko z żółtkiem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( w razie konieczność dodać odrobinę mleka bądź mąki). Ja do ciasta zawsze dodaję odrobinę octu, żeby placki nie wchłaniały tłuszczu.
Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona. Kroimy w plasterki. Każdy plasterek zanurzamy w cieście, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu placuszki układamy na ręczniku papierowym do odsączenia tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
29 października 2014 at 09:56Pyszne placuszki. Ja takie uwielbiam. Narobiłaś mi smaka 🙂
filizanka-smakow
29 października 2014 at 15:39ale pychotki tutaj 🙂 uwielbiam takie połączenia.
kulinarna148
29 października 2014 at 16:31Ja również uwielbiam, szczególnie na weekendowe śniadanie. Pycha.
Konczi i Szpileczka
29 października 2014 at 21:17Pyszności! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!