Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy 🙂 Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza.
Calzone
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -650 g mąki pszennej
- -25 g drożdży świeżych
- -szczypta cukru
- -400 ml mleka
- -60 ml oleju
- -1,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- -4 cebule
- -3 ząbki czosnku
- -200 g chudego boczku
- -700 g pieczarek
- -130 g czarnych oliwek
- -1 czerwona papryka
- -pieprz, sól
- -1 łyżka oregano i majeranku
- -2 łyżki pikantnego ketchupu
- -ser żółty
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko (150 ml) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, olej oraz sól. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę).
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Paprykę i boczek kroimy w cienkie paseczki. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy boczek i podsmażamy 5 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Odstawiamy z ognia, dodajemy paprykę i oliwki. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie:
Po wyrośnięciu ciasta jeszcze chwilę je wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie koło (około 20 cm). Na połowie każdego ciasta rozkładamy przygotowany farsz, który posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta delikatnie zwilżyć wodą. Każdy pieróg składamy na pół i zlepiamy dobrze brzegi.
Wierzch każdego pieroga posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia).
Wyjmujemy z piekarnika, podajemy.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Małgosia-napiecyku
12 listopada 2014 at 19:05Koniecznie muszę zrobić, świetne dodatki, ślinka cieknie do kolan…mniam :))
Marzena
12 listopada 2014 at 21:27Muszę ulepić takie pyszności, kiedyś jadłam u znajomych i bardzo mi to danie smakowało 🙂 pysznie wygląda 🙂
beti
13 listopada 2014 at 10:45Robiłam i pyszny :))