Maślane bułeczki z dodatkiem rodzynek. Są bardzo smaczne i lekko słodkie w smaku. Idealne dla dzieci jak i dorosłych, na drugie śniadanie i podwieczorek.
Bułeczki z rodzynkami
Drukuj przepisSkładniki
- -35 g świeżych drożdży
- -1/3 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1 i 1/4 szklanki mleka
- -60 g masła
- -600 g mąki pszennej
- -szczypta soli
- -2 żółtka
- -100 g rodzynek
- Dodatkowo:
- -białko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Mieszamy dodając rodzynki. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Formujemy małe, okrągłe bułeczki (mi wyszło 12 sztuk), układamy na blaszce. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Małgosia-napiecyku
17 listopada 2014 at 18:47Chętnie spróbuję na śniadanie do kubka mleka 🙂
Marta
18 listopada 2014 at 15:43Polecam, są świetne 🙂