Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z pieczonymi frytkami, konfiturą z borówki i surówką z kapusty pekińskiej. To mój bardzo smaczny pomysł jak odmienić zwykłego kotleta schabowego 🙂 Sprawdzi się zarówno na obiad ale również na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy.
Pierś z kurczaka po hawajsku z pieczonymi frytkamii
Drukuj przepisSkładniki
- -podwójna pierś z kurczaka
- -pieprz, sól, papryka ostra i słodka, tymianek
- -3 plastry ananasa z puszki
- -3 plastry sera żółtego
- Pieczone frytki:
- -około 1 kg ziemniaków
- -przyprawa do ziemniaków
- -sól
- -około 3 łyżki oleju
- Surówka z kapusty pekińskiej:
- -nieduża kapusta pekińska
- -pół puszki kukurydzy
- -1 pomidor
- -1 nieduży ogórek szklarniowy
- -koperek
- -2 łyżki majonezu
- -3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 % (może być również jogurt naturalny)
- -łyżeczka musztardy
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paski. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez kilka minut (3-5) nie za długo aby się nie rozpadły. Odcedzamy dokładnie i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Dodajemy olej, przyprawę do ziemniaków i sól, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut.
Kurczak:
Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut.
Surówka z kapusty pekińskiej:
Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pomidora pokrojonego w kostkę i ogórka pokrojonego w pół talarki. W miseczce mieszamy majonez z śmietaną i musztardą. Mieszamy z kapustą dodając również koperek, pieprz i sól.
Upieczone frytki podajemy z kurczakiem, konfiturą z borówki i surówką z kapusty.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Justyna
21 listopada 2014 at 09:32Jadłam już takiego kotleta jest badzo smaczny 🙂 Ale za to ściągam surówkę na dziś, wygląda pysznie 🙂
Pozdrawam.
Marta
21 listopada 2014 at 14:00Polecam 😉 jest naprawdę pyszna 😉
beti
21 listopada 2014 at 09:41Ale bym zjadła taki obiadek :)) Mniam 🙂
Marzena
21 listopada 2014 at 18:58Martuś pyszny obiadek, lubię takie smaki 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
21 listopada 2014 at 21:55Dziękuje, obiadek bardzo nam smakował 🙂 Polecam zrobić u siebie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Małgosia-napiecyku
21 listopada 2014 at 19:23Obiadek pyszny, może przygotuję dla niedzielnych gości 🙂
Marta
21 listopada 2014 at 21:59Dzięki 🙂 Polecam zrobić, na pewno będzie smakowało 🙂