Przeglądając szafki w kuchni natknęłam się na słoik z nutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc zabrałam się za ich wykonanie 🙂
Drożdżówki wyszły bardzo miękkie i puszyste z dużą ilością kremu czekoladowego w środku.
Bardzo fajnie się prezentują, więc następnym razem spróbuję zrobić je również z innym nadzieniem.
Polecam.
Drożdżówki z nutellą
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -500 g mąki
- -25 g świeżych drożdży
- -70 g cukru
- -250 ml mleka
- -1 jajko
- -50 g masła
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -nutella
- -1 jajko do posmarowania
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i jajko. Dobrze wyrabiamy, pod koniec dodając letnie, rozpuszczone masło. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką). Ciasto wyjąć z miski i jeszcze krótko wyrobić, następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10 x 14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".
Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi. Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.
Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut.
Odkładamy do przestudzenia.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Mart
10 maja 2015 at 18:03Jak z nutellą to musi być pyszne <3
Marta
10 maja 2015 at 23:25Były i to bardzo 🙂
Marzena
10 maja 2015 at 18:06To ja już biegnę 🙂 uwielbiam takie słodkości 🙂
Marta
10 maja 2015 at 23:25Zapraszam 😉
Maryla
10 maja 2015 at 18:32To wygląda zbyt pysznie :C Moja dieta podupadnie, ale w któryś dzień wypróbuję je:P Wyglądają na warte zachodu, słodkości <3
afterglowpoint.blogspot.com
Marta
10 maja 2015 at 23:24Polecam, smakują świetnie 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
10 maja 2015 at 18:37Smakowite! I kształt fajny, ja podobnie zwijam ciastka francuskie
Megly
11 maja 2015 at 06:45Ja wiem, ze może Nutella to nie to samo co prawdziwe masło orzechowe, ale ma taki cudowny smak. No i kojarzy mi się z samymi miłymi chwilami. uwielbiam nutellowe wypieki i sama często pokuszam się o muffiny z nutellą czy nutellową masę. Jednak drożdżówek takich jeszcze nie robiłam. Szkoda, bo wyglądają pięknie i aż by się miało ochotę gryznąć 😉 Pozdrawiam 🙂
MAPKA
29 stycznia 2018 at 22:31Dzień dobry,
Właśnie przed chwilą wyciągnięte z piekarnika. Przepis pyszny. Nie nacinałam, córka uformowała kształt podłużnej drożdzówki. Pachnie w całym domu. Spróbowane, przepyszne. Dziękujemy na przepis.