Ostatnio przeglądając mój zeszyt z przepisami znalazlam przepis na muffinki owsiane. Kiedyś często je piekłam ale jakoś o nich zapomniałam. Muffinki są bardzo zdrowe, zrobione z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem płatków owsianych, maślanki, z małą ilością cukru.
Przepis na te muffinki dostałam kiedyś od koleżanki.
Muffinki z płatkami owsianymi
Drukuj przepisSkładniki
- -2 szklanki maślanki
- -1,5 szklanki płatków owsianych
- -2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- -3 łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -6 łyżek cukru (75 g)
- -pół szklanki oleju
- -2 jajka
- -kilka kropel aromatu, u mnie migdałowy
- -1 szklanka rodzynek
Przygotowanie
Maślankę mieszamy w misce z płatkami owsianymi, odstawiamy na 30 minut.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugiej misce mieszamy olej , jajko i aromat, dodajemy płatki z maślanką. Mokre składniki łączymy z suchymi, pod koniec dodając bakalie.
Masą wypełniamy foremki do muffinek (3/4 wysokości).
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Marzena
11 maja 2015 at 09:04Uwielbiam muffinki owsiane 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
11 maja 2015 at 11:37Fajnie że to co pyszne może być też zdrowe! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS, takie muffinki wpisują się idealnie w jego ideę 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
11 maja 2015 at 12:34Muffinki z płatkami owsianymi są pyszne 🙂
kulinarna148
11 maja 2015 at 15:26Mniam … muffinki wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Z chęcią bym zjadła tym bardziej, że to taka zdrowsza wersja.
napiecyku
11 maja 2015 at 21:54Chętnie się poczęstuję, będą idealne na śniadanie 🙂
Megly
12 maja 2015 at 07:21Aromat migdałowy, rodzynki, płatki owsiane- mmm- same ulubione składniki. No i jeszcze połączone w bardzo apetycznych muffinkach. Sama rozkosz smaku. Poproszę jedną 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marta
13 maja 2015 at 06:46Częstuj się 🙂 pozdrawiam 🙂
Obiad gotowy!
12 maja 2015 at 14:09Bardzo lubię smak płatków owsianych w cieście. Muffinki robiłam nieco inne – z gruszką i czekoladą. A że lubię rodzynki, chętnie kiedyś wypróbuję Twój przepis:)
Marta
13 maja 2015 at 06:45Polecam 😉
Karolina
20 maja 2019 at 20:40Czy mogę użyć maki orkiszowej ?