Nareszcie doczekałam się czereśni ze swojego ogródka. Z tej okazji postanowiłam przygotować ciasto na maślance z dodatkiem czekolady i czereśni. Wyszło bardzo smaczne, myślę, że można zrobić je również z innymi owocami.
Sezon na czereśnie trwa, co prawda dosyć krótko, ale musimy korzystać i cieszyć się nimi jak najdłużej ponieważ są przepyszne.
Ciasto z czereśniami
Drukuj przepisSkładniki
- -2,5 szklanki mąki
- -3/4 szklanki cukru
- -2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -3 jajka
- -1 szklanka kefiru
- -1/2 szklanki oleju
- -kilka kostek gorzkiej czekolady
- -czereśnie
- -kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem).
11 komentarzy
Marzena
25 czerwca 2015 at 08:03Mniam jak pysznie wygląda 🙂
Marta
28 czerwca 2015 at 11:33Dziękuje Marzenko 🙂 Ciasto bardzo nam smakowało 🙂
Marta
25 czerwca 2015 at 08:06Uwielbiam czereśnie, też na nie czekałam 🙂 połączenie czereśni i czekolady musi smakować obłędnie 🙂
Marta
28 czerwca 2015 at 11:34Połączenie czereśni i czekolady super do siebie pasuje 🙂
Kociołek-pyszności
25 czerwca 2015 at 08:19Wczoraj kupiłam trochę czereśni i zrobiłam z nimi i truskawkami kisiel.
Uwielbiam właśnie takie ciasta, są pyszne i takie pulchniutkie.
Ania - Kto ugości moich gości?
25 czerwca 2015 at 14:04Ja jeszcze czekam na pierwsze czereśnie! Ale mi smaka narobiłaś takim wspaniałym ciastem!
Marta
28 czerwca 2015 at 11:30U mnie już prawie po czereśniach, a szkoda, bo są przepyszne 🙂
Obiad gotowy!
26 czerwca 2015 at 14:03Uwielbiam czereśnie, ale najlepiej mnie smakują same, bez ciasta;) natomiast ciasto na maślance również uwielbiam, np. z wiśniami. Następnym razem dodam też czekoladę
Marta
28 czerwca 2015 at 11:37Ciasto na maślance robię z większością owoców 🙂 Bardzo je lubię 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
26 czerwca 2015 at 21:10Ciasto rewelacyjne, zazdroszczę czereśni, bo moje już prawie się skończyły 😉
Marta
28 czerwca 2015 at 11:33U mnie czereśnie też się pomału już kończą, więc zajadamy je same 🙂