Faszerowane pomidory kaszą kuskus, cukinią, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta. To pyszne, lekkie danie w sam raz na letni obiad lub kolację. Polecam.
Pomidory faszerowane kaszą kuskus, cukinią i pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- -5 średnich pomidorów
- -150 g kaszy kuskus Owocowy Raj
- -1 cukinia
- -200 g pieczarek
- -kilka suszonych pomidorów
- -50 g sera feta
- -świeża bazylia
- -sól, pieprz
- -tymianek
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny).
Kaszę kuskus gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cukinię kroimy w plastry, grillujemy na patelni, następnie kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. W misce mieszamy kaszę kuskus, cukinię, pieczarki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz ser feta. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marta
4 lipca 2015 at 21:35Bardzo lubię wszelkie faszerowane warzywa 😉 Twoje pomidorki prezentują się bardzo apetycznie 🙂
Marta
4 lipca 2015 at 22:00Dziękuję, ja najbardziej lubię faszerowane cukinie i pomidory
🙂
aneta
4 lipca 2015 at 21:53Czy naczynie zaroodporne przykrywamy?
Marta
4 lipca 2015 at 21:58Nie trzeba przykrywać:)
Marzena
4 lipca 2015 at 22:52Wspaniałe ci wyszły. Bardzo lubię faszerowane warzywa 🙂
napiecyku
6 lipca 2015 at 12:01Faszerowane warzywa, to dobry pomysł na lato, Twój koniecznie do wypróbowania 🙂
Marta
10 lipca 2015 at 00:01Polecam, pomidory o tej porze są najsmaczniejsze 🙂
Obiad gotowy!
6 lipca 2015 at 14:04oblizuję się na sam widok, a jak pomyślę o smaku takich faszerowanych pomidorów, już jestem głodna:)
z majeczką w kuchni
6 lipca 2015 at 15:18Wspaniale wyglądają, samo zdrowie tak podany obiad